Serie:Pantamera Herrjunior 18 Skåne   Tabell >>
Samling:19:00
Frosta IBF - Röke IBK
2022-03-10 18:13
I en grupp med uppgivna nunor visade Viktor Martinsson på vilja och ett genomtänkt försvarsarbete. Precis vad som krävs för att bli matchens lirare.

Efter tre halv- och helknackiga insatser skulle vi nu ingjuta nytt mod genom att vinna mot Frosta IBF. Så var iallafall tanken, men det finns inga matcher som blir vunna utan att jobbet görs. Istället gick vi poänglösa från det omtalade parkettgolvet.

Vi inledde matchen helt OK och redan efter 17 sekunder kom vi till ett första avslut. Två minuter senare spräckte vi nollan när Viggo Hansen höll sig framme på returen som blev på Max Johanssons avslut. Vi vann skottstatistiken i första perioden med åtta avslut på mål mot deras tre. Då hade de ändå en straff som Malte Rönningdahl räddade och ett powerplay. Så även om det bara var ett måls ledning i paus så kändes det inte särskilt oroligt. Frosta hade, helt medvetet, knappt varit över mittlinjen och utan att briljera hade vi varit klart bättre.

Andra perioden började också i vår favör och redan under de två första minuterna hade vi kommit till tre avslut. Dessvärre är inte avsluten värda mer än ett streck i mitt anteckningsblock. Det är målen som räknas. 2.37 fick Frosta ett frislag i ett relativt ofarligt läge, men vi ställde inte upp något täck att prata om. Frislagsskytten sköt utan pet och via en fot eller blad letade sig bollen in i mål. Frosta hade nu börjat röra sig mycket mer i vår försvarszon än i inledningsperioden. 5.49 fick de utdelning på detta när de ostörda slog in sitt ledningsmål på en retur. Halvägs in i perioden drabbades vi av en ny utvisning, men återigen höll vi emot i boxen. Något förvånande tog våra coacher timeout med två och en halv minut kvar av perioden, men jag misstänker att det berodde på att det är väldigt svårt att hålla koll på klockan i den hallen. Några fler mål blev det iallafall inte under perioden.

Inför tredje perioden var det en tydlig skillnad mellan de två lagen. Medans våra killar släntrade in med gamnackar körde Frosta med några snabba ryck för att tända igång. Jag har påpekat tidigare att Röke IBK HJ18 är ett tystlåtet lag, vilket de har full rätt att vara. Energi går att kanalisera på många olika sätt. Det jag menar är bara att jag hade hoppats på att få se något som signalerade nytändning och omstart.
Hur som helst var tredje perioden inte riktigt lika dålig som andra. Vi fick några fler intitiativ och försök att gå på mål snarare än att lägga tid på att lägga bollen till rätta på det studsiga golvet. Det kändes som att en kvittering låg i luften, utan att Frosta på något vis slagit av på takten. Tyvärr ledde ett misslyckat uppspel till att hemmalaget kunde kontra och utöka sin ledning. Glädjande nog fick vi till en snabb reducering. För en gång skull hittade vi in i slottet där Isac Gustafsson tog emot Erik Wallins framspelning. Ett distinkt dragskott senare var ställningen 2-3 och vi hade fått både kontakt och förhoppningar.

För att kunna spela matcher behövs det, förutom motståndare, domare på plats. Jag är full av beundran och tacksamhet över de skånska domare som lägger tid på utbildning och ressträckor för att ta sig till den ena hallen efter den andra för att vi ska kunna avnjuta när spelare i olika åldrar och divisioner lirar plast. Ändå är det få människor som kan göra mig lika upprörd som ett par domare som tappar en match. Jag är inte rätt man och detta är inte rätt forum för att rabbla allt jag tyckte var konstigt. Istället hoppas jag att de tre disktriktsdomare som såg matchen från läktaren inte håller inne med råd och konstruktiv kritik som kan utveckla paret i fråga. Att jag överhuvudtaget nämner dem handlar om att vi hade satt oss i en prekär situation där vi hade behövt en annan nivå på domarna för att kunna komma ikapp. Nu fick vi istället en mycket tveksam utvisning för hög klubba när vi precis börjat få upp ett tryck. Förmodligen kände domarna detta på sig då Frosta nästan samtidigt som vi blev fulltaliga fick en ren kompensationsutvisning. Utvisningarna ledde inte till några mål, men i det här skedet var det två uppjagade lag som stod på plan.

I ett försök att få till en kvittering tog vi ut målvakten i slutminuterna. I samband med ett nytt misslyckat uppspel feltajmade vi ett byte och åkte på en ny utvisning med mindre än två minuter kvar. Killarna gjorde ändå vad de kunde för att kvittera, men det ville sig inte. Matchens sista mål kom i matchens sista sekund efter ett slag så tydligt att jag tror att du kan se det om du skriver in "Höör" på google earth.

Frosta spelade helt rätt den här matchen. De hann knappt tappa bollen i anfallszon förrän de hade hunnit tillbaka till sina försvarspositioner. Lägg därtill en målvakt i storform så har du en bra grund att stå på. Jag tycker att det är helt i sin ordning att de lämnade jumboplatsen, men var de tvugna att göra det på vår bekostnad?

Det heter att ett lag inte är bättre än sin senaste match. Det gäller alla andra lag. Röke HJ18 ÄR bättre än så här. Nu gäller det bara att killarna själva inser det under de återstående fyra matcherna.