Aktivitetsinfo: Träningsmatch mot Emmaljunga.
Referat: Röke IBK - Emmaljunga
Jämnt möte med derbykänsla
2019-10-04 12:57
Olle Wibergs strålande insats var en avgörande faktor till likaresultatet.
Med bara några dagar kvar på försäsongen skulle vi sätta punkt på vår försäsong genom att möta kommunkonkurrenterna Emmaljunga. Detta blev inte bara den jämnaste matchen hittills den här säsongen; det blev även den roligaste att se.
När vi bokade in mötet var det sagt att vi skulle möta Emmaljungas Utvecklingslag. Det skulle dock visa sig att "Peatgraves” valt att lägga ner det laget, så istället var det A-laget som kom till Hovet. Nu var det kanske inte den mest tillspetsade truppen de kom med, men det var trots allt ett division 4 lag som nu stod för motståndet.

Vi kom till spel med tre femmor, två målvakter och en avbytare. Killarna gjorde en stark insats redan från början och tog rättvist ledningen efter 3.46 när Elias Olsson slog en passning från offensivt hörn "snett-inåt-bakåt" till Olle Johansson. Olle drog till direkt och målet var ett faktum. Detta var det enda målet som kom i första perioden, men chanserna saknades inte. Vi kom till flera avslut (15 st), men antingen sköt vi utanför, i täck eller på målvakten. Hade det varit förra säsongen hade vi kanske tappat sugen över att inte få in bollen, men istället byggdes självförtroendet och energin upp för varje anfall.
Emmaljunga var långt ifrån ofarliga, men vi spelade uppoffrande över hela banan och när de väl kom till skott var Olle Wiberg omutlig i målet. Visst fanns det saker att slipa på i paussnacket, men överlag gör vi en väldigt bra förstaperiod.

I andra perioden växlade Emmaljunga upp, samtidigt som vi kom fel in i ett par avgörande lägen. 2.25 in kom kvitteringen efter att Olle W tvingats släppa retur på ett lurigt skott. Efter lite väl avvaktande ingripande från våra backar låg bollen fri för Emmaljungas kapten Emil Nilsson att bara peta in över mållinjen. 2 minuter senare tog gästerna ledningen efter att Lucas Nilsson bågat in och slängt iväg ett hårt dragskott.
Inför andra perioden presenterade sig gästernas spelande tränare, den tidigare rökeiten Robin Thuresson. Robin har inte bara kvar sitt stenhårda skott (som troligtvis är det näst hårdaste i klubbens historia), utan även sin förkärlek till att hamna på botbänken. När klockan närmade sig 7 minuter gav han oss möjlighet att spela PP. En möjlighet vi tog vara på. Max Hesselbom passade ner till Isac Gustavsson på pointen och istället för att passa tillbaka beslutade Isac sig för att slå in kvitteringen. Vi hade nu återfått självförtroendet och det fina spelet från föregående period. Samtidigt hade Olle i målet gått från att vara bra till att bli fullständigt briljant.
12.12 återtog vi ledningen efter en riktig delikatess. Jerrie Nordström vann bollen i vår försvarszon och gick direkt på kontring. Halvvägs upp i banan spelar han in till Victor Hjärner som väggar tillbaka så att Jerrie kan slå in målet på halvvolley. I bytet efter målet var det tyvärr vår tur att spela boxplay. Alex Andersson, som tagit ledarnas uppmaning om att hålla igång snacket ute på banan på allvar, kom sent, bryskt och övertaggad in i en situation. Killarna genomför ett bra boxplay, men dessvärre uppstod oklarheter kring vem som skulle göra vad när vi blev fulltaliga. Ett misstag som inte gick gästerna obemärkt förbi. En öppnande passning och ett stenhårt skott ledde till en ny kvittering. Glädjande nog hade vi kvar en positiv energi och även om det där riktigt fin spelet från första perioden hade klingat av så hade vi ändå känslan av att vara i förarsätet. Med en och en halv minut kvar av perioden passad Axel Nilsson fram Elias Olsson bakom kassen. Elias gjorde det enda rätta och tråklade in bollen via köksvägen. Därmed kunde vi gå till pausvila med uddamålsledning.
Sista perioden blev en ganska hård och grinig historia. Ett regelrätt derby med andra ord.
10.44 tilldelades Emmaljunga, till allas förvåning, straff efter en incident där vår spelare går sent in i rygg mot deras bollförare. Att situationen ska beivras är inget att diskutera, men hur det kan bli straff när bollförare står med ryggen mot mål en bra bit ut mot sargen kan nog bara domaren svara på. Som väl var slogs straffen utanför mål och vi kunde spela på som om ingenting hade hänt.
16.43 gör vårt försvar ett av få räknefel för dagen, vilket friställer en Emmaljungaspelare så att han kan slå in slutresultatet 4-4.
Vi fick avsluta matchen med knappt två minuters boxplay. Utvisningen i sig renderade dock i en femma, då det var en onödig tryckare mot sargen, men matchuret hade passerat 18 minuter. Återigen håller vi ihop en så pass bra box att det inte blir mer mål i matchen.

Efter tre träningsmatcher är vi ännu obesegrade. Det går dock inte att dra för stora växlar av detta då motståndet och spelet i HJ18-serien förmodligen är något helt annat än de kamper vi genomfört hittills. Men oavsett vad så har vi ett lag som är långt mycket bättre nu än det gäng som kom sist i Pojkar 02 Lätt förra säsongen. Och då har vi bara precis kommit igång.