Serie:Pantamera Herrjunior 18 Skåne   Tabell >>
Referat: Skurups IBK - Röke IBK
Då var vi igång
2021-10-05 20:23, HERRJUNIOR 18

Efter flera månaders uppehåll från matchspel drog seriespelet 21/22 igång första söndagen i oktober. För motståndet stod Skurup, som är ett lag vi inte mött i Hj18-sammanhang förr.

Inför seriepremiären hade vi fått två matcher i benen. En mot förlust mot Munka Ljungby och en seger mot Frosta.

Vi kom till spel med tre kedjor, två backpar och två målvakter. Även om energinivån till synes inte var på topp under uppvärmningen så behövde killarna bara höra den efterlängtade visselpipan blåsa för tekning för att slå igång tävlingsfokuset.

2.22 inledde Isak Dahlberg målskyttet för säsongen. Hugo Forsback hade snott med sig bollen, gått på kontring och fått syn på Isak i ögonvrån. Isak å sin sida tackade genom att slå in bollen utan en millisekunds tvekan.

Dessvärre präglades matchen av flera utvisningar av allehanda kategorier. Den första drabbade oss 7.29 för felaktigt byte. Innan vi hann bli fulltaliga fick Skurup sätta sin första spelare för dagen på botbänken. I powerplayspelet som följde rullade killarna boll på ett bra sätt. 10.53 plockade Max Johansson fram sina ögon i nacken och hittade en passning till Axel Nilsson som vaket petade in 0-2.

Vi hade visserligen ledningen i det här läget, men att den var betryggande kan vi inte påstå. I förstaperiodens slutskede trampade igång ordentligt och fick utdelning på sina anfall. Tre mål på lika många minuter satte dem i ledning till andraperioden och tvingade oss att ladda om i paus.

Andra perioden tillhörde hemmalaget från början till slut. Innan halva tiden hade gått var ledningen utökad till 7-2. Delvis på grund av misstag av oss (såsom onödiga utvisningar och felkalkyleringar i defensiven), men främst beroende på deras samspel, tempo och effektivitet.

Med exakt två minuter kvar av matchen fick vi möjlighet att komma in i matchen igen när vi gavs en ny chans till powerplayspel. Vi lyckades visserligen inte få till mer än en handfull avslut, men det gjorde någon nytta för killarna att få ligga på anfall en stund.

Efter en så dålig andraperiod i närminnet var det imponerande att se hur ledarstaben, bestående av Philip Rantzow, Daniel Forsback och Jerrie Nordström, kunde ingjuta nytt hopp i grabbarna och få dem att inleda tredjeperioden på ett mycket positivare sätt än de avslutat andra.

Efter bara 27 sekunder gjorde Axel sitt andra mål för dagen när han slog in returen som uppkom på Viktor Martinssons avslut. 5.06 visades Skurup återigen ut. Denna gång i fem minuter, vilket gav oss möjlighet att komma ikapp. Efter knappt 40 sekunder spelade Eric Hannen fram Max Johansson som sköt in 7-4. Max var även högst delaktig i 7-5 genom att via backhand spela fram Axel framför kassen, som därmed gjorde sitt tredje mål för dagen.

Detta blev vårt, men tyvärr inte matchens, sista mål för dagen. Vi hade heller inte sett den sista spelaren på botbänken vid det här skedet. Mest anmärkningsvärt var att en av domarna avgjorde huruvida en spelares klubba hade tillåten hook eller ej genom en "ockulär besiktning" utan mätinstrument. Eftersom hooken bedömdes vara på rätt sida rättssnöret tilldelades vi utvisning.

Slutresultatet 8-5 kontrades in med knappt två minuter kvar av matchen. Att Skurup vann är helt i sin ordning då de är ett mycket bra lag och var helt överlägsna i andra perioden. Skottstatistiken 27-16 stöder också resonemanget. De siffrorna kan också användas för att lyfta vår målvakt Malte Rönningdahls insats. Någon annan som också bör nämnas är Isac Gustafsson som gjorde ett så pass kompetent defensivt arbete att han tilldelades priset för matchens lirare.

Jag är väldigt imponerad över hur våra vinröda kämpar kom ut med en helt annan inställning i tredje perioden. Visst ska vi ha i åtanke att vi spelade i numerärt överläge i flera minuter, men samtidigt uppkom de utvisningarna till stor del på grund av att våra killar höjde tempot.

Självklart hade det varit underbart att inleda säsongen med tre poäng, men med tanke på hur det senaste året varit känns det som en seger att överhuvudtaget få bevittna en säsong dra igång alls.