HERRJUNIOR 18

Referat: FBC Engelholm - Röke IBK
Svårsmält seger
2019-10-07 08:11
Äntligen seriepremiär och en möjlighet att få en indikation på vad vi kan förvänta oss av den här säsongen. Efter tre spelade perioder skulle dessvärre frågetecknen nästan vara fler än innan matchstart.
Med tre femmor och två målvakter tog vi oss till dungen där Ängelholms idrottshall förlagts.

Engelholm spelade ett strikt uppställt försvarsspel utan någon vidare press. Detta borde ha locka ut oss på kanterna, men inledningsvis bjöd vi på två bjudningar centralt i banan och blev givetvis straffade för detta. 2-0 efter 6 minuter trots övertag i bollinnehav.
Första halvan av första perioden spelade vi visserligen inte dåligt, men de nykomponerade femmorna hade svårt att hitta varandra så det var svårt att få flyt i spelet. Vändningen på detta kom när Alex Andersson tog bollen från motståndaren, bågade in och drog dit vårt första mål för dagen när klockan visade 10.40. Nu började spelet fungera bättre i alla femmor vilket även speglades i målutdelningen.
17.13 kom kvitteringen efter att Max Hesselbom passat fram till Victor Hjärner. Även om det nu inte var mycket kvar av perioden hade vi mycket kvar att ge och vi hade fler spelare som vill hamna i målprotokollet. 19.03 sköt Alexander "HP" Högberg Palmqvist ett skott som målvakten i Engelholms mål inte kunde hålla. Viggo Hansen höll sig påpassligt framme på returen och petade in 2-3. I bytet efter crossade Hjärner fram bollen till Ivar Kwant som slog till direkt och gav oss en tvåmålsledning när klockan stod på 19.18.

Känslan i paus var att vi hade full kontroll på matchen och att vi skulle kunna göra ett ryck i andra perioden. Men trots ledning och bra spel så var det ändå mest negativa tongångar som hördes från Rökebänken upp på läktaren när andraperioden väl drog igång.

Trots spelmässigt övertag dröjde de ända till 9.04 i andra perioden innan ställningen skulle komma att ändras. Simon Johansson höll sig väldigt kylig ute på högerkanten och fick god tid på sig att sikta in sig när Eric Hannen hade passat fram till honom. Simon, som är lugnet själv, slog säkert in vårt femte mål för dagen.
Detta skulle, trots att både vi och Engelholm fick chans att spela PP, bli periodens enda mål. Vårt powerplay fick dessvärre inget vidare flyt i spelet, men boxen skötte sin uppgift bra. Dessutom hade vi Vilgot Örn som säker utpost i målet. Totalt sett hade Vilgot 17 räddningar under matchen.

Exakt varför våra killar såg uppgivna ut i andra, trots en klar ledning, är svår att svara på. Det finns nog lika många förklaringar som spelare. Helt klart är iallafall att vi fick betala för det i tredje.

7.26 in i tredje fick en Engelholmsspelare, helt utan uppvaktning, vända runt 180 grader och skicka in ett reduceringsmål från slottet. 11.30 närmade de sig ytterligare genom ett nytt mål framför vår kasse. Här Måste vi bättre på att hålla rent framöver.
15 sekunder efter att hemmalaget gjort 4-5 kände Elias Olsson att det var dags att tag i det. Tillsammans med Viggo startade de upp ett snabbt drömanfall som resulterade i ett efterlängtat mål.
Nu borde vi kunna lugna ner oss och spelet, men istället drog vi först på oss en onödig utvisning efter en sen och tydlig tackling. Halvminuten senare kom ett misstajmat slag och vi fick nu spela 3 mot 5. Trots ett ok försök och en fortsatt stark insats av Vilgot kom målet när en spelare fått ta hand om sin egen retur, inte en utan två gånger.
18.18 blev vi utvisade på nytt efter att vi haft för många spelare på plan. Riktigt dåligt gjort och dessutom i helt fel läge. Engelholm kunde välförtjänt kvittera i powerplay och det kändes riktigt tungt att se på. Som tur var hade vi trots allt inte gett upp. Någonstans visste vi att vi totalt sett var det bättre laget, men att det krävdes att vi tog oss samman för att få ihop det.
Femton sekunder efter tekning hade Victor Hjärner snott bollen, fintat av en spelare och fastställt slutresultatet. Tyvärr kunde vi inte riktigt andas ut då vi levererat en ny onödig och sen tackling mot sarg med drygt 40 sekunder kvar av matchen. Detta är något vi, dels för att slippa utvisningar och främst för att inte riskera att skada någon, måste sluta upp med. I det avslutande numerära underläget håller vi dock ihop det och kan inkassera tre poäng.

Det är mycket som vi gör bra i matchen och det är inte orättvist att vi vinner. Det är dock konstigt att vi låter det bli så spännande som det blir. Det finns en del att säga om domarinsatsen, men ingen av våra utvisningar är felbedömda och oavsett vad så är ansvaret för raset vårt eget. Nu har vi mycket att jobba på innan vi tar oss an nästa match, men vi tar med oss första halvan av första perioden samt merparten av andra då vi spelar väldigt bra.