Serie:Pantamera Herrjunior 18   Tabell >>
Samling:18:15
Derbyseger
2019-11-29 13:04
Victor Hjärner imponerade i både spelet och poängskörden. Coach Kent Wallin kunde stolt räcka över ”Matchens lirare”-trofén.
Dagen innan black friday blev en vinröd torsdag då gick segrande ur mötet med de eviga kombatanterna Perstorp Bälinge IK. Laget, som förra året slog oss både i serien och i DM, har i år fått en tuff inledning på säsongen. Självklart hoppas vi att de inom kort kommer att hoppa av förlusttåget de sitter på. Dessvärre, för deras del, hade vi abonnerat segertåget som gick från Tyrs Hov på torsdagskvällen. Efter två tunga förluster kunde vi alltså äntligen räkna in en efterlängtad trepoängare.
Perstorp har haft tuffa säsonger tidigare, men 18/19 gjorde de en imponerande uppryckning som gav dem silvermedalj i såväl serie som i DM (B-slutspelet). Utan att förringa någon av de andra spelarnas insatser, för de stod verkligen för en fantastisk säsong då, förlitade de sig mycket på tre spelare. I år är bara en av dessa spelare kvar och kombinationen att spela 3 x 20 istället för 3 x 15 samtidigt som man tappar spelare är inget att rekommendera. De kom till spel med nio ute spelare och två målvakter. Det är tio spelare mindre än vad vi hade ombytta och klara.
Det är fantastiskt kul att se vilken stor trupp vi har, även om det så klart är tufft för tränarna att behöva ställa spelare åt sidan. Jag blev även oerhört glad över att se flera av de spelare som lämnat laget inför den här säsongen sitta i, den för kvällen, påtagligt stora publikskaran. Kändes nästan som att vi var i Lönsboda.

Vi tog omgående kommandot i matchen och bjöd direkt på två byten där vi nästan inte lånade ut bollen. 2.49 tilldelades Perstorp matchens första utvisning. Vi har den här säsongen inte riktigt fått igång vårt powerplay, men nu fick bollen rulla från blad till blad i ett bra tempo och när Max Hesselbom 4.22 passade över till Victor Hjärner kom äntligen ett snabbt avslut och därmed även 1-0. 9.26 åker vi på en utvisning, som vi lyckas spela av, och 18.19 är det återigen Perstorp som får sätta en spelare på botbänken. Det hade så klart varit roligare om det hade blivit fler mål än utvisningar i perioden, men man kan inte få allt.

Andra periodens första halva är onödigt böljande. Vi äger det mesta av spelet, men avsluten är så där. En eloge även till målvakten som gör flera stabila ingripanden. Vid ungefär 9 spelade minuter bytte vi chanser ett par gånger i ett illa regisserat Hawaiispelsdrama. Till slut vann Alex Bodén bollen vid sargen i offensiv zon och spelade in den till Elias Olsson i slottet. Elias tackade för förtroendet och skickade in 2-0. Målet gav killarna energi, men vi hade förvånadsvärt svårt att förvalta lägena. Firma Hesselbom-Hjärner t.ex hade flera situationer där vi nästa kunde se domaren vara beredd att blåsa det ljuvliga stycket "Mål i DUR, skriven för visselpipa". Det var dock inte förrän 17.36 som ett suveränt väggspel från sarg till sarg resulterade i 3-0. Mål av Max och assist av Hjärner. Om 3-0 målet var en delikatess hämtat ur innebandyskolboken så var periodens sista mål av annan karaktär. Dock lika sevärt. Alex Andersson, som gjorde en väldigt bra match fick "order" från sina medspelare att inte jaga boll bakom motståndarmålet, utan att istället backa hem. Alex lyssnade på kompisarna och avbröt en av sina patenterade löpningar. Gående ur situationen, med ryggen mot mål, kände han att han fick något på foten. Det visade sig vara bollen. Fri med målvakt kunde därmed Alex skicka in 4-0. Hade det varit en annan spelare hade jag definierat det här som ett turmål, men när det var Alex så kändes det bara helt logiskt.

Det som i tredje perioden skulle kunna bli en kul innebandyperiod med mycket mål och fint passningsspel fick tyvärr en annan karaktär på grund av onödigt mycket utvisningar.

De båda lagen har tidigare haft tuffa bataljer med lika hårda smällar som verbala påhopp och när man ser hur mycket utvisningar det delades ut i första och sista perioden i den här match skulle man kunna tro att så även var fallet här. Nu upplever man det kanske inte på samma sätt på plan som från läktaren, men jag tyckte att detta var en tämligen schysst match. En spelare i D3 som satt i publiken sammanfattade efteråt matchen med "Det var inte så mycket hets som jag hade hoppats". Där är en situation i första perioden där en Perstorpspelare gör en eftersläng med klubban upp mot en av våra killars ansikte, men i övrigt är där inget särskilt tufft. Kul att se att det går att lämna tidigare dravel bakom sig!

Jag kan inte peka ut någon av utvisningarna på spelarna som felaktiga, men nivån var ganska ojämn på vad domarna blåste för och inte. Ganska många fasthållningar och slag lät de passera medans, i mina ögon, schyssta närkamper resulterade i frislag.
Inom loppet av 8 minuter hade Perstorp dragit på sig två utvisningar. Med tanke på att vi gjort ganska bra pp tidigare i matchen borde vi ha fått in en boll här, men så blev det inte. 11.41 var det vår tur att spela box. Dock bara i 40 sekunder eftersom Perstorps tränare drog på sig en utvisning genom att sparka i väggen i frustration. Vi ska visserligen väga in att domarna tidigare i matchen varit framme och gett en av de andra tränarna en tillrättavisning, men i övrigt kan jag tycka att den förseelsen lika gärna hade kunnat passera. Däremot borde de fått ytterligare en utvisning då de spelade i flera sekunder med fem man på plats trots att de hade en man utvisad. Jag vet inte vad som är värst: om domaren såg det och struntade i det, eller om han missade det. Hur som helst klarade vi oss bra ändå efter som Elias Olsson tackade för det tidigare målgivande samarbetet med att spela fram till Bodén, som slog i 5-0.
Med 5 minuter kvar av matchen fick Perstorp ett tröstmål när deras spelare Linus Svensson (född -06!) spelade fram Gabriel Johansson. 5-1 blev slutställningen.

Vi gör en stabil och bra insats. Vi borde kunna sätta in ett par bollar till, men de fem målen räckte till tre poäng. Extra roligt att vi har fem målskyttar på lika många mål och att alla tre femmor producerar framåt.