Seger i tuff värdemätare
2019-09-15 19:18
Elias Olsson gjorde mål mot sina tidigare lagkamrater
Den andra av tre inplanerade träningsmatcher så här inför säsongen gick mot Markaryds herrlag, som spelar i småländska division 4. Då detta inte är ett juniorlag och dessutom ett lag som tillhör ett annat distrikt så hade vi väldigt lite koll på vad vi kunde förvänta oss av dem. Vår kapten för dagen, Elias Olsson, hade dock bra koll då han kom till oss från just Markaryd under förra säsongen.

Trots lite sjuklingar och förhinder här och var kunde vi komma till spel med 14 utespelare och 2 målvakter. Det är verkligen härligt att se att vi har en så pass bred trupp att vi aldrig kommer att stå och falla med enskilda spelare.

Markaryd backade hem ganska ordentligt från start, vilket gav oss möjligheter att komma till ganska bra anfall. Kanske att vi började lossa backskott lite väl tidigt, trots att det var rätt tydligt att de gärna ville komma på kontring, men i övrigt spelade vi bra. Därför var det lite synd att Markaryd fick ta ledningen efter drygt 8 minuter.
Fyra minuter senare fick vi spela powerplay. Efter ca en halvminut spelade Victor Hjärner över till Max Hesselbom som med sin magiska sticka slog in kvitteringen. Perioden slutade 1-1 och även om vi hade haft mycket boll så fanns det en hel del att slipa på i pausen.

I andra perioden kom killarna ut och bjöd på ett säkrare spel än i första. Innan klockan nådde 4 minuter spelade Max fram den för dagen mycket duktige Alex Bodén som satte ledningsmålet. 5.28 var det vår tur att få en spelare på botbänken. Är det någon gång som det är OK att spela numerärt underläge så är det väl i en träningsmatch, så att laget får chans att slipa på alla spelformer. Nu är det inte säkert att det var just därför Eric Hannen drog på sig en tvåa, men utfallet blev bra. Efter 40 sekunders väl genomför boxplay snodde Elias bollen från sina forna lagkamrater. Med sitt patenterade löpsteg gick han på mål och fick till ett avslut som han sällan eller aldrig bjudit på förut.
Innan signalen ljöd för paus fick vi en ny chans i numerärt överläge, men ställningen 3-1 stod sig perioden ut.

Tredje perioden hade lite mer karaktär av en H4-match än vad vi tänker oss att en HJ18-fajt ska vara. Mycket kamp och byte av chanser. Till det en del utvisningar och flera målchanser på båda håll.
Första utvisningen åkte vi på 2.02 efter ett felaktigt byte mitt framför domaren. En ny bra box ihop med stabilt målvaktsspel höll ställningen intakt. När klockan visade 9.00 utökade vi ledningen till 4-1. Viggo Hansen krigade till sig bollen i offensivt hörn och spelade fram Hjärner, som äntligen ställt in siktet rätt, i slottet. Bollen hittade nätet och trots en time out från gästerna, två utvisningar på oss och en på dem så blev det inte fler mål.

Det här var en väldigt kul match att bevittna. Nu tror jag inte att det går att jämföra ett H4-lag med ett HJ18-lag, men att se killar födda så sent som 2004 stå upp i närkamper mot fullvuxna herrar är en ren fröjd. Killarna har en bra koll på vad var och en ska göra och de vågar lita på varandra. Det känns som ett vinnande koncept.